ბავშვთა ჯანსაღი კვების ზოგადი პრინციპები
ბლოგი
კატეგორიები
ახალი თავგადასავლები
arrow
ახალი თავგადასავლები
ფარმადეპოს საიტი და აპლიკაცია Trust Mark ნიშნის მფლობელია
arrow
ორსულობამდე
arrow
დედა და ბავშვი
arrow
გათამაშება
arrow
იზრუნე ჯანმრთელობაზე
arrow
აქციები
arrow
თავის მოვლა
arrow
მოემზადე სკოლისთვის
arrow

ბავშვთა ჯანსაღი კვების ზოგადი პრინციპები

ახალი თავგადასავლები
31.08.2025
undefined


  • ბავშვის ზრდისა და განვითარებისათვის აუცილებელია ჯანსაღი კვება.
  • არასწორი კვება დაკავშირებულია სიმსუქნესთან, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებთან, დიაბეტთან და სხვა ქრონიკულ დაავადებებთან.
  • პრევენცია იწყება ბავშვობის ასაკიდან ჯანსაღი კვების ჩვევების ჩამოყალიბებით.

კვების პირამიდა:


    • I ჯგუფი: პური, ორცხობილა, მარცვლეული, ბრინჯი, მაკარონი (დაახლოებით 6 ულუფა დღეში).
    • II ჯგუფი: ბოსტნეული და ხილი (5 ულუფა, ბოსტნეული 3 + ხილი 2).
    • III ჯგუფი: რძე და რძის პროდუქტები (2 ულუფა).
    • IV ჯგუფი: ხორცი, თევზი, პარკოსნები, თხილეული (2 ულუფა).
    • V ჯგუფი: ცხიმები და ტკბილეული (მინიმალური რაოდენობით).

ჯანსაღი კვების თეფში


  • „ჯანსაღი კვების თეფშის“ პრინციპი იგივე "Healthy Plate": ½ ბოსტნეული და ხილი, ¼ ცილები( (ქათამი, თევზი, კვერცხი, ლობიო), ¼ მარცვლეული + წყალი.


  • დღიური ენერგიის მოთხოვნილება ასაკის მიხედვით:
    • 5–8 წელი: 1200–2000 კკალ (ვაჟი), 1200–1800 (გოგონა).
    • 9–13 წელი: 1600–2600 (ვაჟი), 1400–2200 (გოგონა).
    • 14–18 წელი: 2000–3200 (ვაჟი), 1800–2400 (გოგონა).



მაია ჩხაიძე, პედიატრი, პროფესორი, პედიატრთა აკადემიის პრეზიდენტი.

დაგვიკავშირდით
(032) 2 40 00 04
digitalsupport@gepha.com
info@gepha.com
სს გეფა ს/კ 20199122
თბილისი, სულხან ცინცაძის ქუჩა, N 24ა
გადმოწერეთ
აპლიკაცია ხელმისაწვდომია Android და iOS სისტემებისთვის
მთავარი
კალათა
ჩემი გვერდი